Lurveleven

“I en mørk, mørk skog, attmed ei brei, brei elv sto et rødt, rødt hus. Det var Siiri Anna sitt hus. Der var det ei dør som knirka. Gardina som rasla. Glass som klirra i skapet. Ute kunne du hør elva som brusa. Vinden som reiv i trean. Og så va det familielyda. Mammalyda og pappalyda …

En dag kom det stille, stille mann med et stille stille brev som han ga til foreldran til Siiri Anna. Og plutselig så va de blitt helt stille også.”

Når Siiri Annas eldre bror dør, blir all lyd borte – og Siiri Anna legger ut på en farefull ferd for å finne lyder som hun kan fylle hjemmet sitt med. Denne reisen tar henne over i et eventyrunivers der hun møter det merkeligste karakterer og litt etter litt gjenvinner hun noe av lydene og det kvenske språket som forsvant med broren.

Fortellerne Ørjan Steinsvik og  Borghild Otelie Aasebøstøl tar i bruk egne stemmer og kropper i sang, fortelling og mime mens musiker Cornelius Borger Østlie skaper et unikt lydlandskap ved hjelp av sin akustiske gitar. Fokuset ligger på lyd og språk, og det vil legges opp til stor grad av interaksjon med barna.

Idé/konsept: Skrål og Skrammel
Aktører: Ørjan Steinsvik og Borghild Otelie Aasebøstøl
Musiker/komponist: Cornelius Borger Østlie
Språkkonsulent: Tove Reibo
Produsent: Skrål og Skrammel / Kultnett AS

Forestillingen ble produsert med støtte fra Scenekunst +, Seanse, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og hadde premiere juni 2018 på Paaskivikko-festivalen i Nordreisa.

Forestillingen er laget for å kunne vises på enkle scener både ute og inne, i barnehager, klasserom etc. Ingen tekniske krav til lys eller lyd.


«Skjæra var morsom!» sa Max, etter at han hadde vært med inn i fortellertruppen Skrål og Skrammels fantasiverden i forestillingen Lurveleven.

Max er en elev på 3.trinn med språkvansker, og Lurveleven var akkurat så spennende, så sørgelig og så morsom at det fenget hans oppmerksomhet i hele 40 minutter.

Fortellertruppen, bestående av Ørjan Steinsvik, Borghild Otelie Aasebøstøl og Cornelius Borger Østlie, formidler en vakker historie om Siiri-Anna kun ved bruk av egen kropp og stemme, akkompagnert av en enkel gitar. De tar oss åndeløst med i sitt univers; gjennom skoger, over elver, under trær og vi får nærkontakt med morsomme, frekke og litt farlige dyr, som skjæra, reven og bjørnen.

Elevene fikk kjenne på mange følelser og stemninger, de ble trukket med inn i historien på en god måte. Fortellerne forvandlet vår lille grå og kjedelige gymsal til en eventyrverden med sin frodige og fantastiske fortellermåte. Det ble spesielt bra for våre elever at ordene i stor grad ble understøttet av håndtegn.

Flott fortellerteater som også passer for elever med spesielle behov.
Beste hilsen elever og lærere ved Elverhøy skole (en spesialskole for elever med språkvansker)